Co daje chłodzenie szokowe

Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie wręcz gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.

Dzięki temu ludzie mogą zakupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe powoduje, że zaraz po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je bardzo szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu też można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tak robić, ale w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie zatem straci sporo wartości odżywczych. Poza tym jest spore ryzyko, że w tym samym momencie po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wtedy, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych warunkach potrzeba mniej więcej 6-7 godzin, ażeby zamrozić dany produkt. W ustaleniach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można chwilę obecną skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę około -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To także najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, niemniej jednak czasami schładza się również probówki w laboratoriach, zatem w przemyśle farmaceutycznym i medycznym również używa się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one jednak znacznie mniejsze niż te stosowane w przypadku mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich jedynie probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może szybko obniżyć temperaturę. Tak samo jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki także w około 90 minut umieją obniżyć temperaturę gorących dań do mniej więcej 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.

Więcej informacji: mrożenie szokowe.