Do czego służą komory szokowe

Komory szokowe służą do tego, by szybko odebrać temperaturę z przygotowywanych potraw. Jeżeli już ugotuje się danie i bardzo szybko woli się je schłodzić, można umieścić je w takiej komorze. Podobne użycie będzie miała chłodnia szokowa.

Oba urządzenia, które wyglądają jak metalowe kontenery, wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Na prawdę bardzo często w pewnych przypadkach chłodnia szokowa ma też alternatywę mrożenia potraw. Gdy do przetwórni przyjeżdża porcja świeżo zebranych owoców, pracownicy przetwórni najpierw je segregują, potem owoce są myte. Następnie pakuje się je w paczki odpowiednich rozmiarów i umieszcza w chłodni szokowej. Tam bardzo szybko mogą być zamrożone do temperatury -18 stopni. Gdy już ją osiągną, lądują w tradycyjnych zamrażarkach. Chłodnie szokowe są powszechnie używane w restauracjach, w szczególności tych, które obsługują duże przyjęcia, na przykład. wesela albo oferują dowóz dań w ramach cateringu. Kiedy potrawy tracą swoją temperaturę powoli, mogą namnożyć się w nich bakterie. To sprawia, że będą szybciej się psuły. Jeżeli już zmiana temperatury, z przykładowo. 70 stopni do 3-4 stopni nastąpi szybko, można tego uniknąć. Poza tym potrawom, które schładzane są w ekspresowym tempie, nie grozi zmiana pierwotnego wyglądu. Jeżeli już na daniu znajdują się niewielkie dekoracje zrealizowane z warzyw i owoców, w schładzarce szokowej nie ulegną odkształceniu. Komory szokowe można montować wewnątrz budynków na stałe. Wtedy stanowią jedno z wnętrz i wchodzi się do nich tak samo jak do magazynu. Zdarza się, że można dostawić taki kontener chłodniczy tymczasowo obok budynku restauracji. To kontroluje się przy organizacji imprez masowych na zewnątrz, szczególnie latem. Wtedy przygotowywane potrawy nie będą się psuły. W chłodni można przechowywać również napoje, dla których optymalna jest temperatura kilku stopni. Komorę można wynająć na kilka dni. Należy jedynie pamiętać o przygotowaniu instalacji elektrycznej, ponieważ komora musi być podłączona do prądu. Miejsce przyłącza musi być zabezpieczone, by nikt nie odłączył zasilania od komory.

Polecamy: chłodnia szokowa.